paardAfgelopen zaterdag had ik met een vriendin afgesproken om te gaan wandelen. Wij hebben gekozen voor de NS wandeling Veluwezoom. Een prachtig stuk natuur in Nederland! Het eerste deel leid je door een stukje van het vroegere jachtdomein van de Prinsen van Oranje. Mooie bospaden, boom alleeën – heuvel op en heuvel af. Wij komen uit bij Paviljoen de Posbank, gaan even naar het uitkijkpunt, waar de stenen bank staat, opgericht ter ere van G.A. Pos. Van hier heb je een prachtig uitzicht over het natuurpark Veluwezoom. Wij verlaten de route voor een ommetje en wandelen over een stuk glooiende heide. Het is zelfs in de winter mooi om te zien – hoe schitterend moet het dan in de zomer zijn, als de heide bloeit?!

hooglanderDe eerste wilde dieren staan langs de weg en laten zich niet verder storen door de wandelaars. Even later zijn wij terug bij het hoogste punt en gaan vervolgens weer de bos in. Vanaf nu is het iets meer kronkelen.

En toen stonden wij stil…

wilde zwijnenWij worden op een plek tussen de bomen gewezen door andere wandelaars. Wij moeten heel goed kijken en daar zien wij piepkleine mini wilde zwijnen!
Maar waar zijn papa en mama wild zwijn dan? Wij zijn een beetje bezorgd. Vooral omdat de plek, waar de kleintjes liggen, vrij onbeschut is en dicht bij een grote weg. Dan maar de boswachter bellen. Hij vindt het ook een rare plek en komt graag even kijken. Tot onze geruststelling ziet hij de zeug dicht bij haar kleintjes liggen. De boswachter gaat wat takken over het nest leggen en wij kunnen gerust verder lopen. Ik heb zoiets nog nooit in de natuur gezien, dit was best wel spannend! Maar het is wel de derde keer, dat ik voor een klein diertje zorg gedragen heb tijdens een wandeling! Ik kan jullie vertellen: het geeft een voldaan gevoel – ik word er gelukkig van! Goed om te weten, als de dieren niet aan hun lot overgelaten worden.
De volgende dag belt mij de boswachter trouwens nog een keer terug: inmiddels heeft de zeug haar kleintjes naar een veilige plek gebracht! Wat leuk, dat hij ons hierover op de hoogte stelt! De kleintjes waren trouwens iets van twee of drie dagen oud…

Hier kun je alle foto’s van het avontuur Posbank bekijken.

P.S.: Wij hebben de boswachter via het nummer van natuurmonumenten Rheden (Bezoekerscentrum Veluwezoom) kunnen bereiken.

Welke wilde dieren ben jij al in de bossen tegen gekomen? Laat graag onderaan een reactie achter!